Kauden 2021 ulkopeli, pudotuspelit ja koko kausi

 Kauden 2021 ulkopeli, pudotuspelit ja koko kausi

Pudotuspelit

Aloitetaan katsauksella Vimpelin Vedon ulkopeliin pudotuspeleissä. Otteluita Vedolle tuli yhdeksän, ja seitsemän pelaajaa oli ulkopeliyhdeksikössä jokaisessa ottelussa. Polttolinjassa tilanne eli jonkin verran syksyn mittaan, ja Teemu Isoketo, Juho Heikkala ja Lauri Vihriälä jakoivat vastuuta kahden tarjolla olleen pelipaikan osalta. Osin peluutukseen vaikuttivat vammat ja sairastelu, osin myös peliesitykset.

Runkosarjan aikana ja jälkeen näytti siltä, että Vedolla on polttolinjaan jopa ylitarjontaa. Kauden loppuvaiheessa tilanne oli kuitenkin muuttunut sellaiseksi, että neljänneksi linjapelaajaksi ei meinannutkaan löytyä riittävän varmaa miestä. Loistavasti kesken kauden Mikko Kanalaa 2-vahtina paikkaamaan tullut Lauri Vihriälä alkoi pudotuspeleissä pomputella palloja ja oli etenkin KPL:n kovan pommituksen kohteena. Ratkaisuna Vihriälä otettiin sivuun viimeisistä peleistä ja tilalle tuli huomattavasti kokeneempi Isoketo. Tämäkään ei kuitenkaan auttanut, ja tilastoista näkyy, kuinka molemmat pelaajat suorittivat pudotuspeleissä selvästi alle oman runkosarjan tasonsa. Tehtyjen palojen määrä pieneni jonkin verran, mikä johtuu melko suoraan virheiden määrästä, joka kasvoi merkittävästi.

 

 Vimpelin Vedon ulkopelitilastot pudotuspeleissä 2021, järjestettynä ulkopelivirheillä per peli

Vihriälä oli runkosarjassa nuoreksi pelaajaksi erinomaisen pallovarma, ja virheitä tuli vain 0,46 per peli, mikä on oikein hyvä lukema. Pudotuspeleissä pallo alkoi sitten poltella, ja ottelukohtainen virhemäärä kasvoi niinkin suureksi kuin 1,8. Isokedon trendi oli täysin samansuuntainen: runkosarjassa virheitä tuli 0,52 per peli, mutta pudotuspeleissä sitten 1,43 per peli.

Muilta osin Vedon ulkopeli oli pudotuspeleissä melko lailla samalla tasolla kuin runkosarjassakin. Äärimmäisen vähän virheitä runkosarjassa tehneille Perttu Ruuskalle ja Matias Rinta-aholle virheitä tuli pudotuspeleissä jonkin verran enemmän, mutta he olivat tästä huolimatta edelleen joukkueen varmimpia ulkopelaajia. Heikkalan veljekset nostivat pudotuspeleissä pallovarmuuttaan: Ollin virhemäärä putosi runkosarjan varsin korkeasta lukemasta (0,96) reilusti ja oli pudotuspeleissä 0,56. Juholla vastaava muutos oli 0,81 → 0,5.

Vedon kopparipeli oli läpi kauden kunnossa ja etenkin todella varmaa. Pallovarmuus jatkui yhtä pahaa virhettä lukuun ottamatta myös pudotuspeleissä, mutta koppareiden kohdalla silmään pistävät tehtyjen palojen tilastorivit. Takakentältä tehtiin pudotuspelien aikana ainoastaan yksi palo, ja sen teki Yli-Hirvelä toisessa puolivälierässä Raahessa. Tämän jälkeen pelatuissa seitsemässä ottelussa Vedon kopparit eivät tehneet ainuttakaan paloa. Kopparit nyt eivät hirveästi paloja tee yleensäkään, mutta vertailun vuoksi välierissä ja pronssipeleissä Vedon vastustajien kopparit tekivät kuitenkin yhteensä seitsemän paloa. Omassa tilastoinnissani esimerkiksi vapailla välilyönneillä syntyneet juoksut eivät näy ulkopelitilastoissa mitenkään, ellei niissä tapahdu selvää ulkopelivirhettä, mutta kyllähän näistä sinänsä kertyy jonkin verran ”tekemättä jääneitä” paloja. Tällaisia tilanteita oli ainakin Kouvolaa vastaan joitain.

Koko kausi

Koko kauden tilastot näyttävät pelaajien ulkopelin tason varmasti parhaiten. Vedon ulkopelin suurin tähti on Severi Lassila, joka palkittiinkin arvostetulla Kultaisella räpylällä sarjan parhaana ulkopelaajana. Tilastoissa Severin hyvyys näkyy eniten tehtyjen palojen määrässä. Kaudella 2021 Severi teki tasan 5 paloa per peli. Vertailukelpoista dataa minulla ei ole, sillä olen tilastoinut ainoastaan Vedon pelit, jolloin muiden joukkueiden osalta otanta jää pieneksi ja vinoutuneeksi. Uskoisin kuitenkin, että tämä tehtyjen palojen määrä saattaa olla jopa sarjan kovin ulkokenttäpelaajalle. Virhetilastossa Severi näyttää jopa yllättävän huonolta (0,78 virhettä per peli), minkä olen arvellut johtuvan hänen todella suuresta roolistaan ja siitä, että hänelle tulee hurjan paljon lyöntejä, joista suuri osa on merkattuja, jolloin ulkopelisuoritus on usein vaativampi kuin esimerkiksi pesän päältä haetuissa vapaissa läpilyöntiyrityksissä, joissa ulkopelaajalle yleensä riittää pelkkä pallon pysäyttäminen.

 

Vimpelin Vedon ulkopelitilastot kaudella 2021, järjestettynä tehdyillä paloilla

Omasta mielestäni Matias Rinta-ahon ei kuitenkaan kuuluisi jäädä juurikaan Severin varjoon. Etenkin alkukaudesta Matias pelasi rooliinsa nähden käsittämättömän varmaa ulkopeliä. Matias pelasi kauden kymmenen ensimmäistä peliä läpi siepparina ilman ainuttakaan ulkopelivirhettä, ja se on todella kovan tason suoritus. Suurin osa vuoden virheistä tuli loppukaudesta, mutta koko kauden saldo 0,25 virhettä peliä kohti on kuitenkin loistava lukema etukenttämiehelle. Olli Heikkala pelasi nousujohteisen kauden ja teki hyvän määrän paloja, 3,44 per peli. Olennaisinta oli se, että virheiden määrä väheni kauden edetessä.

Polttolinjasta sanoinkin jo aika paljon pudotuspeliosiossa. Lauri Vihriälä oli runkosarjassa loistava, eikä Mikko Kanalan puuttuminen näkynyt Vedon ulkopelissä. Pudotuspeleissä Laurille tuli sitten muutamaan peliin liikaa virheitä, mutta nuoren miehen kauden kokonaisarvosana on tästä huolimatta hyvä. Juho Heikkala ja Isoketo pelasivat linjassa hyvin, suurimpana erotuksena oli se, että Juhon taso nousi pudotuspeleissä, kun taas Teemun taso putosi. Koko kauden kuvassa molemmat pelasivat ihan hyvin.

Vedon kopparit pelasivat hyvän kauden. Kuten todettua, jäi paloja varmasti jonkin verran tekemättä, mutta toisaalta etenkin Yli-Hirvelän tontilta oli lähes mahdotonta lyödä läpi. Suoraa vertailua ei tilastoaineiston puutteen vuoksi voi oikein tehdä, mutta virheiden määrällä mitattuna Vedon takakenttä oli varmuudella Superpesiksen eliittiä. Tehtyjen palojen määrä sen sijaan kuulostaa vähän vähäiseltä, kun kopparit tekivät 37 otteluun 13 paloa, eli 0,35 ottelua kohti.

Viimeisenä vielä joitain sanoja Tampereelle lähtevästä Perttu Ruuskasta. Oma tilastointini ei ole erityisen hyvä mittaamaan lukkareiden suorituksia, ja tätä pyrin parantamaan ensi kaudeksi. Jos Ruuskan kautta 2021 lautasen äärellä pitäisi luonnehtia lyhyesti, sanoisin sen olleen erittäin perusvarmaa mutta samalla turhan varovaista. Vapaataipaleita ei tullut koko kautena käytännössä lainkaan muualle kuin ykköselle. Tämä on sinänsä hyvä asia, koska iso määrä vapaataipaleita olisi toki automaattisesti huono homma, mutta toisaalta lukkarin kannattaisi pelata lähempänä riskirajoja. Perttu saikin kauden aikana välillä ihan aiheellista kritiikkiä turhan varovaisesta lukkaroinnistaan, joka ei tehnyt vastustajan lyönti- ja kaaripelistä tarpeeksi vaikeaa. On kyllä mielenkiintoista nähdä, millaiseksi Pertun urakehitys lähivuosina muodostuu. Ainakaan ensi kaudella ei lähtökohtaisesti ole hirveästi lukkarointia tarjolla. Tämänhetkisen tason perusteella sanoisin, että Perttu ei ole Superpesiksen parhaita lukkareita, mutta ei myöskään niitä huonoimpia. Kehitystähän saattaa tapahtua vielä ties kuinka paljon ja vielä melko pitkänkin ajan kuluttua, ajatellaan nyt vaikka Juha Puhtimäen hidasta kypsymistä sarjan ehdottomaksi eliittilukkariksi. Toistaiseksi Perttu kuitenkin tullaan näkemään Saarikentällä ainoastaan vierasjoukkueen väreissä.

Tilastopoimintoja

Eniten tehtyjä paloja ottelussa: 11, Janne Kivipelto (2x), KPL–ViVe 17.8. & KPL–ViVe 11.9.

Eniten tehtyjä paloja ottelussa, kenttäpelaajat: 9, Severi Lassila (2x), ViVe–SoJy 30.6. & KiPa-ViVe 27.7.

Eniten ulkopelivirheitä ottelussa: 4, Lassi Vasarainen, Jani Ahonen & Eetu Suni, ViVe–KiPa 6.6., ViVe–HP 20.6. & ViVe–PattU 9.7.

Vähiten ulkopelivirheitä ottelussa joukkueella: 1, KossU & ViVe (2x) KossU–ViVe 18.6., KiPa–ViVe 27.7. & SoJy–ViVe 2.8.

Eniten ulkopelivirheitä ottelussa joukkueella: 11, SiiPe, ViVe–SiiPe 13.7.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkosarjan ulkopelitilastoyhteenveto

Ulkopelin tilastoinnista