Jotain uutta, jotain vanhaa – Vimpelin Veto kaudella 2021

 

Vedon joukkue vahvistuu ensi kaudeksi Teemu Isokedolla ja Veli-Pekka Yli-Hirvelällä. Käyn vähän läpi ajatuksiani näistä pelaajista, minkä jälkeen pohdin sitä, miltä Vedon pelaava kokoonpano lopulta mahtaa näyttää kaudella 2021. Ketkä mahtuvat joukkueeseen? Millaiseksi lyöntijärjestys muodostuu? Totuuksia minulla ei ole tarjota, joten spekulaatiot saavat kelvata.

Teemu Isoketo

Kuva: Vimpelin Veto 2020

Teemu Isoketo palaa remmiin pelattuaan viime kesän lähinnä Suomensarjaa, minkä lisäksi hän kävi yrittämässä Oulun nostamista Superpesikseen. Etenkin alkukaudesta Teemua kaivattiin kovasti Vedon superpesisjoukkuetta vahvistamaan. Loppukausi meni Vedolta hyvin, kun joukkue oppi pelaamaan ilman Miniä ja Olli Heikkalasta kuoriutui hyvä kärkimies. Kuitenkin on hienoa, että Isoketo on ensi kaudella taas mukana.

Viime kauden tilastoista on mielestäni vaikea tehdä Isokedon kohdalla kummempia johtopäätöksiä. Suomensarjan länsilohkon etenijäkuninkuus tuli ylivoimaisesti, ja kärkilyöntiprosentti oli komea 77,46. Mutta totta puhuen: kun kärkimiesten ehdotonta eliittiä oleva pelaaja yhtäkkiä siirtyy pelaamaan kaksi sarjatasoa alemmas, ei vähempää oikein voi odottaakaan. Ykköspesiksen pudotuspelit ovat pelin tason puolesta parempi indikaattori, ja Teemun onnistumisprosentti noissa peleissä olikin lähes samaa tasoa, 74,02. Oulun nousuhan ei millään muotoa jäänyt Isokedon onnistumisista kiinni, vaan ongelmat olivat muualla.

Vaikka viime kausi olikin hyvin epätavallinen myös Isokedolle henkilökohtaisesti, vaikuttaisi kaikki siis päällisin puolin olevan kunnossa. Minusta on silti mielenkiintoista nähdä, miten Isoketo pärjää suorassa vertailussa Olli Heikkalaa vastaan vuonna 2021. Teemu on ensi kaudella 34-vuotias, joten ruvetaan pikkuhiljaa olemaan vedenjakajalla sen suhteen, kauanko hänen voi odottaa olevan huippuetenijä. Isoketo on pelaajana profiloitunut erittäin vahvasti nimenomaan kärkimieheksi, joten on vaikea sanoa, miten hän sopeutuisi muihin sisäpelirooleihin, niistä kun ei oikein kokemusta ole, ja useimmat lyöntiratkaisutkin ovat parhaiten nollatilanteeseen sopivia. Käytännössä Isoketo on koko uransa ollut pelaaja, joka joko menöö kentälle tai sitten ei.

Ulkopelissä Isoketo kävi superpesisurallaan ensin kovaa koulua kopparina, kunnes löysi paikkansa linjasta kolmospuolelta. Ei Isoketo ole koskaan ollut mikään eliittipelaaja ulkona, mutta kehitystä on sentään tapahtunut. Linjamiehenä hän on täyttänyt paikkansa, eikä ole ollut aikoihin mikään hasardi.

Hyville etenijöille on aina käyttöä, ja vaikka itse pelkäänkin Isokedon hidastumista, ei mitään äkillistä tason romahdusta sentään liene luvassa. Hyväähän tässä tilanteessa on se, että ensi kauden joukkue ei tule olemaan isosti riippuvainen Isokedon kentällemenoista ja etenemisistä, vaan hän on tällä kertaa ennemmin yksi etenijä muiden joukossa.

Veli-Pekka Yli-Hirvelä

Kuva: Vimpelin Veto 2020

Muistelen itse noin vuosikymmenen takaisia Vedon ja Kossun välisiä otteluja, joissa Velpe Yli-Hirvelä oli kärkietenijänä Kossun muuten keskinkertaisen joukkueen valopilkkuja. Tuntui, että mies meni ykköselle joka ainut kerta, vaikka sitten viimeisellä lyönnillä. Noista vuosista on tosin jo aikaa, joten kysymys kuuluu, millainen on se Yli-Hirvelä, joka nyt siirtyi Vimpelin Vetoon?

Olennaisinta on se, että Yli-Hirvelä on ollut ja on edelleen erittäin hyvä koppari. Kokemusta takakentältä on käytännössä enemmän kuin yhdelläkään nykypelaajalla. Yli-Hirvelällä ei luulisi olevan suuria vaikeuksia siirtyä uuteen joukkueeseen ja ruveta pelaamaan uuden koppariparin kanssa, sillä hän on urallaan pelannut monenlaisten kopparien parina. Yli-Hirvelä on varmasti sarjan varmimpia syöksykoppien hakijoita, hänen altaan pallo harvemmin menee maisemiin.

Sisäpelissä en usko Yli-Hirvelän enää tulevan Vetoon niinkään etenijäksi vaan ennemmin vaihtajaksi. Kun Vedon ensi kauden joukkuetta katsoo, on myös vaikea uskoa hänen murtautuvan kovaan ykköskärkeen. Sen sijaan uskoisin Velpen herättävän Vedon viime kaudella pahasti kuihtuneen kakkoskärjen uudelleen henkiin. Yli-Hirvelä on viime kausina suoriutunut 1–2-vaihdoista noin 65–70-prosenttisesti, mikä on ihan riittävän hyvä lukema (vertailuksi: Tuomas Jussila ja Mikko Kanala vaihtavat 1–2-väliä noin 70–75-prosenttisesti) ja sellainen, joka kelpaa kakkoskärkeen mainiosti.

Yli-Hirvelän mielestäni suurin heikkous uran aikana on ollut alttius loukkaantumisille. Ilahduttavasti vaikuttaisi kuitenkin siltä, että tämä vaivasi häntä ennemmin uran alkupuolella, ja nyt takana on jo useampia ehjiä kausia. Vetolaisena pidän Yli-Hirvelän hankintaa ehdottomasti enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Mikäli hankinta olisi tehty iso sisäpelirooli mielessä, olisivat uhkakuvat suuremmat, mutta nyt en usko kenenkään olettavan tällaista. Mikäli Yli-Hirvelässä saadaan hyvä koppari ja sisällä viime vuoden kakkoskärkeä paremmin suoriutuva pelaaja, on hankinta plusmerkkinen.

 

Ensi kauden kokoonpano

On haastavaa ja herkullista yrittää miettiä, miltä Vimpelin Vedon kokoonpano kaudella 2021 lopulta näyttää. Joukkue on täynnä hyviä pelaajia, joten kyse on lähinnä siitä, miten kunkin pelaajan vahvuudet saadaan parhaiten hyödynnettyä. Käytännössä vakituisesta paikasta kokoonpanosta taistelee varmaankin 13 pelaajaa: Elmeri Anttila, Juho ja Olli Heikkala, Teemu Isoketo, Mikko Kanala, Severi Lassila, Janne Mäkelä, Matias Rinta-aho, Perttu Ruuska, Jere Saukko, Ville Takala, Mikko Vihriälä sekä Veli-Pekka Yli-Hirvelä. Osan paikka kokoonpanossa on itsestään selvä, kun taas osan paikka ja rooli on vielä auki. Mietitään joukkuetta ensin ulko- ja sitten sisäpelin kautta.

Lukkari: Perttu Ruuska

Tästä nyt ei hirveästi epäselvyyksiä ole. Janne Heimosen yhtäkkinen pelihalukkuus aiheuttaisi vähintään spekulaatiota, mutta lähtökohtaisesti Perttu on Vedon lukkari ja sillä hyvä.

Etukenttä: Olli Heikkala, Matias Rinta-aho

Etukentällekään Vedolla ei itse asiassa ole ylitarjontaa. Sekä O. Heikkala että Rinta-aho ovat onneksi erinomaisia etumiehiä. Rinta-aho olisi myös vahva jokerilyöjä, mutta käytännössä hänen paikkansa on siepparina. Mikäli toinen näistä herroista olisi loukkaantuneena, tulisi tilalle joko Aleksi Lassila tai joku linjamiehistä. Tai sitten Lönni…

Linja: Juho Heikkala, Teemu Isoketo, Mikko Kanala, Severi Lassila, Ville Takala, (Jere Saukko)

Severi johtaa linjaa ja Saukko pelannee jokerina. Kanala kuuluu myös itseoikeutetusti linjaan, joten jäljellä on vielä kaksi paikkaa. Ville Takala on perusvarma linjapelaaja, Teemu Isoketo samaten. Kovempi fysiikka ja kokemus kääntänee tuon vertailun Isokedon eduksi. Juho Heikkala oli viime vuonna niin hyvä, että todennäköisyys sille, että sekä Isoketo että Takala ajaisivat ulkopelillisillä ansioilla hänen edelleen, on pieni. Näin ollen näyttää siltä, että Takala pudonnee yhdeksiköstä. Kanala voisi olla kakkosvahti ja tilanteiden ja kentän mukaan esimerkiksi pompusta polttaja. Juho Heikkala osoitti heti tulokaskaudellaan olevansa hyvä lukemaan lyöntejä, joten hän voisi olla polttajana Severin kanssa, ja Isoketo pelaisi pienempää tonttia kolmosvahtina.

Takakenttä: Elmeri Anttila, Veli-Pekka Yli-Hirvelä, Mikko Vihriälä, Teemu Isoketo

Elmeri Anttila on likipitäen huippukoppari, ja Yli-Hirvelän pitäisi olla sitä edelleen. Vihriälä saa ehkä ja toivottavasti edes vähän pelejä kopparina, ja Isoketokin voi tarvittaessa pelata takana. Koppariosasto näyttää siis erittäin vahvalta. Ehkä mielenkiintoisin kysymys on se, kumpi todennäköisestä parista Elmeri-Velpe pelaa kakkos- ja kumpi kolmospuolta. Toisaalta Velpe on pelannut kolmoskopparina yli vuosikymmenen, toisaalta taas Anttilaa on nyt koulutettu juuri samaiselle paikalle. Saarikentällä kakkospuoli on useimpia kenttiä haastavampi, kun lyönnit pitäisi ehtiä katkaisemaan mahdollisimman nopeasti ennen nopeasti vastaan tulevaa ja jyrkkää törmää. Tällöin kakkospuolelle kannattaisi ehkä laittaa nopeammin sivusuunnassa liikkuva koppari. Kumpi tästä kaksikosta sitten on nopeampi liikkumaan sivulle? Jos nyt pitää arvata, niin veikkaan Yli-Hirvelää kakkospuolelle, mutta tästä voisin melkein kolikkoa heittää.

Tältä siis saattaisi ulkopeliryhmitys näyttää. Tässä nyt ei mitään hirveän yllättävää taida olla.

Lyöntijärjestys

No niin. Tätä voisikin sitten pyöritellä ties miten paljon. Laitan pari sommitelmaa, joista ensimmäisessä pelataan yhdellä pitkällä kärjellä ja toisessa kahdella kärjellä.

Pitkä kärki:

1 Isoketo
2 O. Heikkala
3 Kanala
4 Anttila
5 Ruuska
6 Rinta-aho
7 J. Heikkala
8 Yli-Hirvelä
9 Lassila
J Vihriälä, Saukko, Mäkelä

Pitkä kärki ja vahva keskipalkki. Tällä järjestyksellä lyönnit eivät oikein voisi jäädä hirveän huonoon kohtaan. Vaikka homma katkeaisi numeron 4 tai 5 kohdalla, olisi jokeripaidassa etenijöitä hakemaan kunnon yritystä: Vihriälä, Saukko, (Anttila), Ruuska, Rinta-aho, Mäkelä ei kuulosta hirveän huonolta miehitykseltä juoksu(je)n rakentamiseen, ja tämä olisi tosiaan se kaikista huonoin kohta rakennella tällä järjestyksellä! Etenijöillä ei myöskään olisi kovia paineita. Isoketo ja Heikkala kokeilisivat kentällemenoa ensin, ja mikäli tuloksena olisi kaksi haavaa, haettaisiin Kanalan eteen vielä jokeria. Ongelmaksi tällä järjestyksellä saattaisi nousta joidenkin pelaajien potentiaalin osittainen hukkaaminen ja se, että tilanteita tulisi useammin vähän väärille miehille. Rinta-aho on mainio lyöjä, tulisiko hänelle keskipalkin viimeisenä miehenä numerolla 6 turhan vähän tilanteita? Onko Anttila paras mies purkamaan perusajolähtöä kärjen toimiessa täydellisesti? Onko Kanala numerolla 3 optimaalista vai pitäisikö Heikkala ja Kanala vaihtaa päittäin? Kakkoskärki jäisi myös tässä todella lyhyeksi ja joukkueen vahvistumisesta huolimatta todennäköisesti edelleen pienelle vastuulle.

Kaksi kärkeä:

1 O. Heikkala/Isoketo
2 Kanala
3 Anttila
4 Ruuska
5 Rinta-aho
6 Isoketo/O. Heikkala
7 Yli-Hirvelä
8 J. Heikkala
9 Lassila
J Vihriälä, Saukko, Mäkelä

Tässä saataisiin kaksi mukavan tasokasta kärkeä. Jos kärkiä haluttaisiin tasapainottaa entisestään, voisi esimerkiksi Rinta-ahon vielä siirtää kakkoskärkeen. Tässä olisi Kanala numerolla 2, mikä on ehkä Mikolle paras numero. Kärkimiehen paikalle on tarjolla kaksi todella hyvää ehdokasta, enkä tässä vaiheessa uskalla arvata, kumpi lopulta on se parempi. Kakkoskärkikin saisi vastuuta ja nyt odotettaisiin myös tehoja. Pari nopeaa miestä on jokeripaidassa tarjolla kärkien kentällemenon epäonnistuessa, ja Mäksä nyt lyö kotiin kenet vaan.

Näitä kun pyörittelee, niin vaihtoehdot näyttäisivät paperilla olevan hyviä ja parempia. Tässä en lähtenyt spekuloimaan sellaisilla vaihtoehdoilla, että esimerkiksi Isoketo tai Rinta-aho olisi jokerina, mikä on myös mahdollista, vaikkakin mielestäni epätodennäköistä, sillä molemmat miehet ovat lähtökohtaisesti myös ulkopelissä mukana. Jokereista Mikko Vihriälä on se, jonka paikka on kaikkein epävarmin, mutta kun pahimman haastajan Ville Takalan vahvuudet ovat ennemmin ulkopelissä kuin sisäpelissä, on helppo pitää Vihriälää todennäköisemmin joukkueeseen mahtuvana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kauden 2021 ulkopeli, pudotuspelit ja koko kausi

Runkosarjan ulkopelitilastoyhteenveto

Ulkopelin tilastoinnista