Juhannusyhteenveto alkukaudesta

 Yhteenveto alkukaudesta

Pohdiskelen nyt juhannustauon koittaessa hieman Vedon kokoonpanoasioita ja vedän yhteen alkukauden. Kokoonpanotilannehan on oikein hyvä, ja spekulaatio on lähinnä eri vaihtoehtojen punnitsemista ja pyörittelyä. Joka tapauksessa tällä hetkellä Vedolta jää aina ainakin yksi laadukas pelaaja kokoonpanon ulkopuolelle, ja tulilinjalla on yleensä joku kolmikosta Aleksi Lassila, Ville Takala ja Mikko Vihriälä. Sen sijaan Juho Heikkala näyttäisi jatkavan viime kauden tapaan ulkopelin vakionimenä.

Tuosta ”rotaatiokolmikosta” Vihriälä on etenemismielessä kaikkein käyttökelpoisin jokeri, sillä on nopea pelaaja ja hyvä menemään kentälle. Kuitenkin Jere Saukko on etenijäjokerien nokkimisjärjestyksessä Mikkoa edellä, ja Vedon nopeassa joukkueessa kakkosetenijäjokerille ei ole niin paljoa käyttöä kuin hitaammassa joukkueessa olisi. Ulkopelissä Vihriälä on kehityskelpoinen koppari ja kelpo vaihtomies takakentälle, mutta Vedolla on kuitenkin kaksi huippukopparia, jolloin Mikkoa ei normitilanteessa yhdeksikössä nähdä. Rooli on siis tällä kaudella sangen yksiselitteisesti (kakkos)etenijäjokerin rooli.

Takala on kolmikon kokenein, mutta miehestä ei oikein vieläkään tiedä, onko se lintu vai kala. Kehitystä on tapahtunut, mutta Takala ei kuitenkaan ole ykkösvaihtoehto oikein mihinkään rooliin. Nopeutta on, mutta ei ihan yhtä paljoa kuin joukkueen nopeimmilla. Vaihtolyönnit 1-tilanteessa sujuvat ok, mutta eivät kuitenkaan ihan riittävän hyvin, jotta vastuuta tulisi paljoakaan. Takalan suurimmat vahvuudet ovatkin ulkopelissä, jossa hän on laadukas linjapelaaja. Tämän takia Takalan rooli on jokseenkin epäkiitollinen: ykkösyhdeksikköön hän ei oikein meinaa mahtua, vaikka onkin laadukas ulkopelaaja. Ja koska vahvuudet ovat ulkopelissä, ei hänelle myöskään ole varmaa paikkaa jokerina. Takala on mielestäni tällä hetkellä loistavan tason varamies, joka kyllä kelpaisi monelle joukkueelle isompaankin rooliin. Vedossa peliaikaa tulee kyllä tasaisen epätasaisesti rotaation ja loukkaantumisten ansiosta, joten joukkueelle Villen mukanaolo on tärkeää. Mietin vaan, miten mies itse pitemmän päälle rooliinsa suhtautuu.

Aleksi Lassila on Vedon pelaajista kehittynyt eniten talven aikana. Jo vuosi sitten Aleksi pääsi esiintymään Superin miehistön yhdeksikössä, kun etukentälle tarvittiin paikkaajaa. Jo silloin Aleksi täytti tuon roolin, mutta sisäpelissä mitään roolia ei vielä tuolloin ollut. Nyt miehen lyöntejä on päässyt näkemään vähän enemmän Superin tasolla, ja ne lyönnithän näyttävät oikein hyvin Saarikentälle sopivilta, kun Lassila pystyy uhkaamaan niin kakkos- kuin kolmospuoltakin. Kakkoskärjen vaihtajaksi Lassilaa sopisi tällä hetkellä kokeilla. Ulkokentälle ei Aleksilla taida olla asiaa kaikkien ukkojen ollessa kehissä, vaikka etukenttäpeli hyvin sujuukin. Toivottavasti Lassila saa enemmän näytön paikkoja myös Superissa, pelejähän hänelle kertyy hurjan paljon muista sarjoista. Mielestäni Vedolla on riittävän hyviä pelaajia kahden kärjen peliin. Usein Isoketo tai vanhempi Heikkala on kakkoskärjessä, ja lisäksi siellä on Yli-Hirvelä hyvänä 1-tilanteen purkajana. Tämän jälkeen lyöntivuorossa on usein Severi, joka ei ole hirveän hyvä vaihtaja. Jos Aleksi Lassila on jokerina, voisi hänet laittaa tähän väliin lyömään, kun läpilyöntipotentiaalikin näyttäisi olevan selvästi suurempi kuin Severillä.

Runkosarjaa on takana seitsemän peliä, joista Vedon saldona on 6x täydet 3 pistettä. Hyvin on siis mennyt, vaikka alkuohjelma onkin ollut helppo. Tämänhetkisestä sarjataulukosta Veto on kohdannut sijoilla 7, 9, 12, 13, 14 ja 15 olevat joukkueet, joista sarjajumbon kahdesti. Todelliset testit ovat siis vasta edessä, joista yksi kova nähdään heti juhannuksen jälkeen, kun Sotkamo saapuu Saareen. Sotkamo on Vedon ja Mansen ohella ollut alkukauden top 3-joukkue, joten nyt nähdään vihdoin todellinen kärkiottelu. Myös Sotkamon alkukausi on ollut helppo, ja takana on vasta yksi todella kova ottelu, jossa Jymy kärsi niukan 0–2-tappion Joensuussa. Pienenä suosikkina Veto tähän kotipeliin lähtee, mutta marginaalit ovat pienemmät kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

Lopuksi vielä vähän pelaajatilastoja. Matias Rinta-aho on ollut alkukaudesta Vedon paras kotiuttaja ja on oikeastaan jatkanut siitä, mihin syksyllä jäi. Kotiutusprosentti on tällä hetkellä todella hurja 72. Perttu Ruuska on toistaiseksi kotiuttanut yllättävän vähän, kun lyötyjä juoksuja on vasta 10. En olisi kuitenkaan huolissani, sillä numerolla 4 Pertulle tulee myös paljon vaihtotilanteita, joista hän on suoriutunut kiitettävästi, minkä jälkeen huippuvireinen Matias on sitten lyönyt juoksuja Mäkelän Jannen säestämänä.

Nostaisin itse Vedon alkukauden parhaiksi onnistujiksi kaksikon Rinta-aho ja Elmeri Anttila. Molemmat ovat onnistuneet mainiosti niin ulkona kuin sisälläkin ja olleet ratkaisemassa useaa ottelua.

 


 

Ulkopelistä puheen ollen, tässä kootusti Vedon alkukauden ulkopelitilastot. Ehkä eniten tuolta pistää silmään se, että Severillä on eniten ulkopelivirheitä. Tämä selittynee ainakin osin sillä, että Severille tulee niin paljon lyöntejä, että virheitäkin kertyy enemmän kuin pelaajalle, jonka ulkopelirooli on pienempi. Onhan Severi tehnyt myös todella paljon paloja. Kyllä pallo alkukauden peleissä poltteli Severillä hieman totuttua enemmän, mutta pari viimeistä peliä ennen taukoa olivat jo virheettömiä. Nostetaan esiin myös Matiaksen 0 ulkopelivirhettä, mikä korostaa hänen loistavaa alkukauttaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkosarjan ulkopelitilastoyhteenveto

Kauden 2021 ulkopeli, pudotuspelit ja koko kausi

Sotkamon läpilyönnit liikaa