Komea klassikko Saarikentällä

 Vimpeli – Sotkamo 30.6.2021

Koko alkukauden ajan oli sellainen tunne takaraivossa, että eihän Vetoa ole vielä toden teolla testattu, vaikka yksi tappiokin jo ehdittiin kokea. Niinpä tämä klassikko oli merkitty isolla aika moneen kalenteriin. Kärkipeli lunastikin kaikki odotukset.

Aloitetaan kehumalla niitä, joita useammin parjataan kuin kehutaan: Tomi Niskanen ja muu pelinjohto oli selvästi valmistellut Vedon mainiosti tähän otteluun. Ehkä selvimmin tämä näkyi molempien joukkueiden vaihtopelaamisessa. Vedon vaihtopeli sujui läpi ottelun yllättävän vaivattoman näköisesti, kun taas Sotkamon Joni Rytköstä saatiin poltettua välipesillekin harvinaisen usein. Ennakkoon pelkäsin vähän, että Rytkönen tulisi olemaan liki pysäyttämätön mailan varressa ja etenijänä. Niinpä oli todella ilahduttavaa nähdä, että Veto sai Rytkösenkin kuriin riittävän hyvin.

Vedon vaihtolyöntipelin vaivattomuutta korosti se, että etenkin ensimmäisellä jaksolla kärkeä vaihdettiin järjestään kovilla vaihtolyönneillä, mikä toimiessaan näyttää helpolta. Sotkamon polttolinjan ja etumiesten peliä oli selvästi tutkittu, ja Vedon vaihtajat löysivät mukavasti tilaa lyönneilleen.

Sisäpelissä Veto onnistui laajalla rintamalla. Mikko Kanala pelasi loistavan pelin kakkosena. Kanalan vahvuudethan ovat nimenomaan kovissa lyönneissä, jolloin luonnollisestikin Kanala loistaa, jos koville lyönneille löytyy tilaa. Rinta-ahon sisäpelirooli ei nyt muodostunut niin isoksi kuin tällä kaudella yleensä, mutta kyllähän Masa esitti yhden mainion kotiutusnäpyn sekä täysin ottamattoman takakenttäkumuran, joka olisi useaa koppariparia vastaan tuottanut useamman juoksun.

Monesti on tullut ihmeteltyä Sotkamon legendaarista Jymymäihää, viimeksi viime vuoden finaaleissa, kun Kouvolan heittämä pallo meni jostain hiirenkolosta katsomon alle. Nyt oli Sotkamolla ensimmäisen jakson kulminaatiotilanteessa huonoa tuuria, kun Antti Kiiskinen onnistui ohjaamaan Janne Mäkelän lyönnin takaa keskeltä läpi, minkä lisäksi Riku Niemi loukkasi säärtään palloa hakiessaan. Niemi kuitenkin koki ihmeparantumisen ja palasi yhdeksikköön toiselle jaksolle.

Juho Heikkala ansaitsee esityksestään erityiskehuja. Sisällä yleensä melko lailla rooliton Juho löi todella mainion läpilyönnin ja osoitti, että Veto on hurjan lyöntivoimainen porukka. Ulkona Juho muun muassa paiskasi palon jälkeen pallon poikki kentän niin, että tilanteesta syntyi kaksi paloa.

Vedon ulkopeli oli yleisesti hyvää, ja osa Sotkamon läpilyönneistä oli yksinkertaisesti ottamattomia, kuten Lauri Rönkön erittäin tarkka lyönti. Lisäksi luulen, että Yli-Hirvelä ei olisi voinut Piiponniemen läpärille mitään, vaikkei olisikaan kompuroinut. Ulkopelin ehdoton kuningas oli Severi Lassila, joka tuntui olevan aina oikeassa paikassa ja teki varmoilla suorituksilla huikeat yhdeksän paloa. Myös Vedon etukenttä teki palot oikeastaan kaikista mahdollisista paikoista. Yksittäisenä suorituksena huikein oli ehkä kuitenkin Velpen sivuttaissuuntainen syöksykoppi.

 

 Kuva: Ruutu Urheilu 2021

Ensimmäisen jakson perusteella tuntui jo siltä, että Perttu Ruuskalle tulisi kauden huonoin peli. Kotiutukset eivät avausjaksolla onnistuneet, vaikka Vedon kärki rakensikin tilannetta loistavasti. Marginaalit olivat tosin pienet, sillä se yksi takakenttälyönti oli ehkä 15 cm laiton. Ulkona lipsahti pari vapaataivalta hyville etenijöille. Toinen jakso olikin sitten paljon parempi, etenkin lautasen äärellä, ja Perttu napsi muutaman maukkaan kärpäsen.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että Aapo Komulainen oli eilen parempi lukkari, paikoitellen jopa pelottavan hyvä. Välillä tuntui, kuin vastassa olisi ollut kymmenen vuoden takainen Kohonen. Pahoin pelkään, että tässä on nyt kasvamassa sellainen lukkari, joka tulee aiheuttamaan Vedolle tulevaisuudessa paljon murheita. Peliäly on huippuluokkaa, minkä lisäksi Komulainen uskaltaa pelata koko ajan korkealla riskitasolla. Taktisia vääriä tulee paljon, ja usein oikeaan kohtaan. Kaaripelin pitää olla kunnossa, tai Komulainen vie peliä miten tahtoo.

Todella hyvä mielihän tästä pelistä jäi. Tapahtumia ja viihdettä oli kosolti, minkä lisäksi Veto oli joukkueista selvästi parempi onnistuen hyvin niin sisällä kuin ulkonakin. Nyt on se tasonmittaus suoritettu ja taso todettu hyväksi.

Ulkopelissä Severi oli tosiaan aivan eliittitasolla. Muutenkin Veto oli Jymyä varmempi räpylässä, sillä virheitä tuli vieraille enemmän (7 vs 4). Ulkopelitilastot:

ViVe:

Severi Lassila 9+0

Olli Heikkala 5+7 / 1

Perttu Ruuska 4+3

Matias Rinta-aho 3+0

Juho Heikkala 3+12 / 1

Teemu Isoketo 0+1 / 1

Mikko Kanala 0+1 / 1

 

SoJy:

Aapo Komulainen 7+13

Konsta Kurikka 4+4

Toni Laakso 2+3

Antti Kiiskinen 2+1 / 1

Joni Rytkönen 2+0 / 2

Niko Korhonen 2+0 / 2

Kalle Kuosmanen 1+0 / 1

Riku Niemi 1+0 / 1

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkosarjan ulkopelitilastoyhteenveto

Kauden 2021 ulkopeli, pudotuspelit ja koko kausi

Ulkopelin tilastoinnista