Tapaus Mikko Kanala

 Tapaus Mikko Kanala

Tässä parin päivän aikana on tullut käytyä läpi useita eri tunteita Mikko Kanalan tilanteeseen liittyen. Ainakin yllättyneisyys, pettymys, suuttumus, hämmennys ja huolestuneisuus ovat kuuluneet joukkoon. Omatkin tietoni asiasta ovat toki epätäydelliset, mutta kirjoitan nyt julki omia ajatuksiani ja tuntojani.

Kun kuulin asiasta, yllätyin mutten järkyttynyt. Tähän vaikuttaa se, että kuulopuheiden mukaan juuri alkoholiongelmat olivat syynä Kanalan poissaoloon kauden avauspelistä. Nyt tuo vaikuttaa todennäköiseltä selitykseltä, etenkin kun Niskanenkin kommentoi Kanalan poissaoloa tuolloin vain sanomalla, että Mikko ”ei ole loukkaantunut”. Mikäli en olisi noita huhuja kuullut, olisi järkytys ollut nyt suuri. Synkkää tämä silti on, etenkin kun sai kuulla, että ongelmat ovat jatkuneet jo vuosikymmenen verran.

Myönnän olevani ainakin jonkin verran naiivi, mutta pahat alkoholiongelmat eivät sovi yhtään siihen kuvaan, mikä minulla on ollut Mikko Kanalasta. Kuten monet vetolaiset, olen seurannut Kanalan uraa oikeastaan alusta saakka. Tässä reilun vuosikymmenen aikana Kanala on näyttäytynyt himoharjoittelijana, joka on kovalla työllä saanut itsensä liioittelematta huikean kovaan kuntoon. Hyvässä muistissa ovat muiden lajien huippujen kanssa tehdyt suorituskykytestit, joissa Mikko osoitti olevansa huippu-urheilija myös suhteessa muihin huippuihin.

Tähän kuvaan alkoholin käyttö ei vaan tunnu sopivan, sillä olen ajatellut, että ihmiselle, jolle oma keho ja sen suorituskyky on kaikki kaikessa, ei alkoholi ainakaan suurissa määrissä kuuluisi elämään. Juuri tämän asian kohdalla olen varmasti erityisen naiivi, sillä tokihan tiedän, että Suomessa on ryypätty maailman sivu, myös (huippu)-urheilupiireissä. Tässä omassa näkökulmassani myös näkyy se, että vaikka Kanalan uraa onkin tullut seurattua erittäin tarkkaan, on Mikko Kanala ihmisenä ja siviilinä minulle oikeastaan täysi mysteeri.

Alkoholiongelma ei itsessään ole rangaistava asia, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan todennäköiseltä vaikuttava rattijuopumus on. Minusta asiasta tekee erityisen raskauttavan se, että kyseessä tuskin on ihan ensimmäinen kerta. Vimpelin seudulla on yksinkertaisesti aika vaikeaa jäädä kiinni rattijuopumuksesta. Jos tuomio tulee, on rangaistus varmasti ansaittu.

Vaikein kysymys tässä on minusta se, miten asiaan tästä eteenpäin pitäisi suhtautua. Nyt on puhuttu kuukauden pelitauosta, ja vähintään tuo on varmasti paikallaan. Varmasti monet ovat sitä mieltä, että mikäli tuomio tulee, ei Kanalaa kuuluisi enää nähdä Superpesiksessä. Ymmärrän tällaisen näkökulman. Minusta kuitenkin tuntuu, että Mikko Kanalalle syrjään joutuminen huippupesäpallosta saattaisi olla pahimpia mahdollisia asioita. En ole varma, onko Kanala tällä hetkellä pesäpallon täysammattilainen vai ei, viime kesän jatkosopimusuutisoinnin yhteydessä oli puhetta myös siviilityöstä. Kuitenkin pesäpallo on varmuudella ollut Mikolle valtava asia ja kiinnekohta elämässä, ja tuntuisi huolestuttavalta, mikäli vakavasti riippuvaiselta ihmiseltä otettaisiin kokonaan pois elämää eniten määrittävä asia.

Hopeareunuksena näen tässä sen, että monesti riippuvuuksista kärsivien ihmisten on saavutettava pohja, jotta saavat riittävän sysäyksen elämänmuutokselle. Toivonkin, että Kanalan kohdalla tämä tilanne ja ongelman tuleminen kaiken kansan tietoisuuteen olisi se pohja. Nyt asia on kaikkien tiedossa, ja varmasti Mikko saa kaiken tarjolla olevan avun. Ehkä tämä olisi se käännekohta, se käyrän alin piste, josta homma lähtisi pikkuhiljaa taas nousuun. Homma on kuitenkin eniten miehestä itsestään kiinni.

Mikko Kanalan pelit on toistaiseksi pelattu. Toivottavasti ei lopullisesti, mutta sen aika näyttää. Pallo on nyt Mikolla, ja tällä kertaa se ei ole pesäpallo. Toivon, että Mikko voittaisi vaikeutensa ja osoittaisi olevansa kova luu myös kentän ulkopuolella.

Tsemppiä Mikko, toivottavasti saat elämäsi kuntoon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Runkosarjan ulkopelitilastoyhteenveto

Kauden 2021 ulkopeli, pudotuspelit ja koko kausi

Sotkamon läpilyönnit liikaa